Meghívó a december 03-i közös programunkra

Pénteken 12:00-kor Miskolc, Városház téren! 1992 óta december 3-a a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja.

Pénteken 12:00-kor Miskolc, Városház téren! 1992 óta december 3-a a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja.

Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát, sorsuk alakulása közvetve a lakosság mintegy harmadát érinti. Miskolcon nagyjából tízezer fogyatékos személy él, ami közvetlenül 40 000 ember érintettségét jelenti családtagokkal együtt. Városunkban közel húsz éve működik a fogyatékosságügyi szervezetek összefogásaként a Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely, melynek mi is tagjai vagyunk. Közös, speciális karácsonyfa állításunk is ennek kiváló példája.

2021 december 3-án, 12:00-kor Miskolc, Városház téren, a Széchenyi-szobornál bemutatjuk a nagyközönségnek azt a speciális karácsonyi installációt, amely arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az egymás kölcsönös megismerése által sokkal jobbá tehetjük mindenki számára a világot. Az installáció üzenete: a fogyatékosság első ránézésre a sztereotípiák alapján elutasítást, elfordulást eredményez, de ha közelebb megyünk hozzá, láthatjuk, hogy belül ugyanolyan érző személyek, mint bárki más. Kérjük, tiszteljen meg minket jelenlétével. Szeretettel hívjuk és várjuk az eseményre.

A programon ünnepi beszédet mond Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere. Bakos Szél Kata miskolci képzőművész, a Diósgyőri Képzőművész Stúdió ‘76 tagja, kiváló művészi érzékenységgel ragadta meg ezt az elsőre meghökkentőnek tűnő felkérést. A különleges közel 4 méteres karácsonyfa fogyatékos emberek segédeszközeiből épül majd fel. „Alkatrészeit” a Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely tagszervezetei adták össze. Belül egy kivilágított szív lesz, mely csak akkor villan fel, ha közel megyünk hozzá. A fa belsejét „vérerek” hálózzák be.

Az első 100 látogatót arra kérjük, hogy jöjjenek egészen közel, és egy-egy piros tenyérnyi kerámia szívet (ezt a baráthegyi kézműves fazekas műhelyben készítik fogyatékos fiatalok) kössenek fel a karácsonyfára.