A Fehér Bot Napja: riport az MTV Regionális Híradójában

Riport az MTV Regionális Híradójában

A Fehér Bot Napja: cikk és képek a Minapban

Cikk a Minapban Fotók a Minapban

A Fehér Bot Napja: Riport a Miskolc Városi Televízó Híradójában

Riport a Miskolc Városi TV Híradójában

Gyengénlátók szeme: a kutya cikk a Minapban

Cikk a Minapban

Riport a Miskolc Városi Televízió Híradójában

Híradós riport

Riportfilm a Miskolc Városi Televízióban

Riport a 2010. 03. 10. - i Szakmai Napról

Észak- Magyarország c. lapban cikk a 2010.03.10.- i Szakmai Napról

Több mint vakvezető Kevés a vakvezető kutya Magyarországon, jóval kevesebb, mint ahányra szükség volna. MISKOLC. Magyarországon 40 ezer látássérült ember él. Nemzetközi tapasztalatok szerint egytizedük megtanulhatná a vakvezető kutyás közlekedést, ennek ellenére, hazánkban mindössze 100ra tehető a nyilvántartott vakvezető kutyák száma, a mi a szükséges 4 ezerhez képest elenyésző – tudtuk meg Mezősi Tamás kutyás közlekedésoktatótól. A Miskolcon rendezett Észak-magyarországi Regionális Elemi és Foglalkozási Rehabilitációs Központi Szakmai Nappal az volt a céljuk a szervezőknek, hogy erősítsék a köztudatban: a vakvezető kutyás közlekedés megtanulása az elemi rehabilitáció részfolyamata. Az Észak-magyarországi Látássérült Központban ehhez adottak a feltételek, azonban a vakvezető kutyák képzése országosan sem megoldott. Alapvetően hiányzik hozzá a pénzbeli támogatás. A képzést világszerte magán alapítványok végzik, amelyek jobbára közadakozásból tartják magukat fenn, ám hazánkban eddig mindössze egy cég akadt, amely jelentős pénzadománnyal segítette a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Alapítványt. A korábbi minisztériumi pályázati források tavaly májusban elapadtak, bár a tegnapi rendezvényen megígérték a folytatást.

Drága ugyan, de értékes Mint megtudtuk: egy vakvezető kutya kiképzése 1 millió 600 ezer forint, ami nem csekélység. De az sem, amit nyújtani tud egy-egy ilyen speciálisan képzett állat. Nemcsak gazdája közlekedését teszik egyszerűbbé, de társas kapcsolataira, munkavállalási esélyére, általános kedélyállapotára is jótékony hatással van, továbbá védelmet nyújt a látássérülteket különösen fenyegető depresszió ellen.

Együtt, szabályok között Makádi Zsófi a pszichológus (28) 1 éve él együtt Amállal (4,5), most is együtt érkeztek a Miskolci rendezvényre Székesfehérvárról. – Kétéves korom óta nem látok, megtanultam önállóan közlekedni, de azért együtt jóval gördülékenyebb. Az idegen emberek is másként viszonyulnak azóta hozzám, sokan megszólítanak, a kutyámról kérdezgetnek. Konfliktusom nemigen akadt még miatta. Ha meg is állítanak egy-egy bolt bejáratánál, amikor elmondom, hogy jogom van őt bevinni, elfogadják. Gondot az jelent, ha anélkül akarják megsimítani, hogy előtte tőlem engedélyt kérnének. Etetni is csak nekem szabad, s csak azzal, amit én jónak látok. ÉM-SZK

Riportfilm a Sorstársakban

Riportfilm a Központról a Sorstársak című műsorban

Riportfilm az MTV- n

Riportfilm az MTV- n

Riportfilm a MiNap Online-on

Riportfilm MiNap Online-on