2023-11-23

Tájékoztatás és jelentkezés Támogatott lakhatáshoz

A Látásrehab Központ új támogatott lakhatás szolgáltatást indít Miskolc-Tapolcán, a Zilahi utca 6. szám alatt Az épület az Egyetemtől és a belvárostól a 20-as busszal könnyen megközelíthető.

Az épület két szintes, az alsó szinten található egy közös használatú, teljesen felszerelt konyha elektromos tűzhellyel és hűtőszekrénnyel. A mosógép az épület mellett található mosókonyhában érhető el. A 6 lakószoba mindegyike berendezett ággyal, ruhásszekrénnyel, asztallal és székkel, és minden szobához tartozik fürdőszoba, hűtő és televízió. Egy lakószobában legfeljebb két személy, valamint az igénybe vevők gyermekei helyezhetők el. A földszinten található egy akadálymentes lakószoba, valamint egy szintén akadálymentes konyha-közösségi tér, amely a közösségi élet színtere. Vakvezető kutya is tartható a lakószobákban, és a zárt udvaron kialakítottunk egy kijelölt területet a kutyák szükségleteinek kielégítésére. A támogatott lakhatás elsősorban aktív korú látássérült személyek számára nyújt elhelyezést, de lehetőséget biztosítunk a látássérüléshez társuló többi fogyatékossággal élők, illetve a lakóközösségben együttélésre képes más fogyatékossággal élő igénybevevők számára is. Az igénybe vevők a lakhatási szolgáltatás mellett képességeiknek és szükségleteiknek megfelelően további szolgáltatásokat is igénybe vehetnek az esetfelelős, valamint a saját fenntartásunkban működő támogató szolgálat segítségével.

A jelentkezés menete a következő:

  1. A szükséges dokumentumok beküldése címünkre: 3516 Miskolc, Deák u. 5. Ezek a dokumentumok a következők: - Kérelem nyomtatvány kitöltése – ennek 3-4. oldalát a háziorvosnak kell kitöltenie! A linkre kattintva vagy entert nyomva letöltheti az adatlapot.
  2. Előgondozás: személyes találkozó keretében megismerheti az otthont és az együttélési szabályokat.
  3. Az alapvizsgálatot a Kormányhivatal papír-alapon elvégzi, és megállapítja a jogosultságot a támogatott lakhatás igénybevételére.
  4. Szükségletfelmérés: egy kirendelt független szakértő személyes beszélgetés során méri fel az igénybe vevő szükségleteit, amikre a szolgáltatásnak reagálnia kell (akadálymentesség, szállítás, gondozás stb).
  5. Értesítés a beköltözés időpontjáról, megállapodás megkötése. A teljes folyamat 3-4 hetet vesz igénybe. Az első beköltözésre várhatóan 2024. januárjától kerülhet sor.

A várható térítési díj két részből áll: lakhatási költség és az igénybe vett szolgáltatások díja. A lakhatási költség 2024. első félévében becsült rezsi-önköltség alapján kerül meghatározásra: egyszemélyes szoba esetén 40.000 Ft/hó, kétszemélyes szoba esetén 25.000 Ft/fő/hó. A támogató szolgálat által biztosított szállítási költség 75 Ft/km, míg a komplex szükségletfelmérés alapján igénybe vett további szolgáltatás költsége 0 Ft.

További kérdéseikkel keressenek minket a latasrehab@gmail.com e-mail címen.

Várjuk megkeresésüket!

Németh Márta

2023-04-10

"LÁTÁSREHAB" támogatott lakhatás

A Látássérültek Észak- Magyarországi Regionális Elemi és Foglalkozási Rehabilitációs Központja Alapítvány az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében sikeres pályázatot nyújtott be a „Közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése – támogatott lakhatás kialakítása, szociális alapszolgáltatás fejlesztése című, EFOP–2.2.25-22 kódszámú pályázati felhívás keretében.

Pályázatunk címe "LÁTÁSREHAB" támogatott lakhatás, azonosító száma: EFOP–2.2.25-22-2022-00023 és 2023.01.01-2023.12.31. között valósul meg. A pályázaton Alapítványunk 250,00 MFt vissza nem térítendő támogatásban részesült, melynek támogatási intenzitása 100%. A fejlesztés európai uniós támogatás segítségével valósul meg. A projekt Miskolc megyei jogú városban kerül megvalósításra. A pályázat keretében célunk fogyatékos személyek (elsősorban látássérültek) számára 10 fős támogatott lakhatási szolgáltatás létrehozása egy erre a célra kialakított házban, valamint a célcsoportot ellátó új támogató szolgálat létrehozása Miskolc megyei jogú városban.

2022-12-08

Elemi rehabilitációs szolgáltatás szüneteltetése

Tisztelt Érdeklődők és Klienseink!

Ezúton szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy 2022.12.22. és 2023.01.09. között személyes ügyfélfogadásunk szünetel.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk a Látásrehabilitációs központ munkatársai nevében!

2022-02-08

Újévi köszöntő

Azt kívánom.... Neked az elkövetkező esztendőre, Hogy legyen erőd akkor is szeretni, amikor úgy érzed , csak Te adsz.

2022-01-30

Vakon élni, vagy meglátulni?

Ezúttal egy kedves olvasó által felvetett kérdésre igyekszem kifejtősen válaszolni, hitem, és az Ige alapján.

2022-01-30

Nyílt napot tartottunk a Központunkban

Nyílt napot szerveztünk, ahol az érdeklődők egy láthatatlan klubon egy kicsit beleérezhettek abba, milyen nehézségekkel találkozik az, aki elveszíti a látását.

2022-01-30

Nevezzük nevén a vakságot

Már említettem, hogy tőlem bátran lehet kérdezni, nem sokszor jövök zavarba a válaszadáskor, legfeljebb kikerül a blogra.