Tájékoztatás és jelentkezés Támogatott lakhatáshoz

A Látásrehab Központ új támogatott lakhatás szolgáltatást indít Miskolc-Tapolcán, a Zilahi utca 6. szám alatt Az épület az Egyetemtől és a belvárostól a 20-as busszal könnyen megközelíthető.

Az épület két szintes, az alsó szinten található egy közös használatú, teljesen felszerelt konyha elektromos tűzhellyel és hűtőszekrénnyel. A mosógép az épület mellett található mosókonyhában érhető el. A 6 lakószoba mindegyike berendezett ággyal, ruhásszekrénnyel, asztallal és székkel, és minden szobához tartozik fürdőszoba, hűtő és televízió. Egy lakószobában legfeljebb két személy, valamint az igénybe vevők gyermekei helyezhetők el. A földszinten található egy akadálymentes lakószoba, valamint egy szintén akadálymentes konyha-közösségi tér, amely a közösségi élet színtere. Vakvezető kutya is tartható a lakószobákban, és a zárt udvaron kialakítottunk egy kijelölt területet a kutyák szükségleteinek kielégítésére. A támogatott lakhatás elsősorban aktív korú látássérült személyek számára nyújt elhelyezést, de lehetőséget biztosítunk a látássérüléshez társuló többi fogyatékossággal élők, illetve a lakóközösségben együttélésre képes más fogyatékossággal élő igénybevevők számára is. Az igénybe vevők a lakhatási szolgáltatás mellett képességeiknek és szükségleteiknek megfelelően további szolgáltatásokat is igénybe vehetnek az esetfelelős, valamint a saját fenntartásunkban működő támogató szolgálat segítségével.

A jelentkezés menete a következő:

  1. A szükséges dokumentumok beküldése címünkre: 3516 Miskolc, Deák u. 5. Ezek a dokumentumok a következők: - Kérelem nyomtatvány kitöltése – ennek 3-4. oldalát a háziorvosnak kell kitöltenie! A linkre kattintva vagy entert nyomva letöltheti az adatlapot.
  2. Előgondozás: személyes találkozó keretében megismerheti az otthont és az együttélési szabályokat.
  3. Az alapvizsgálatot a Kormányhivatal papír-alapon elvégzi, és megállapítja a jogosultságot a támogatott lakhatás igénybevételére.
  4. Szükségletfelmérés: egy kirendelt független szakértő személyes beszélgetés során méri fel az igénybe vevő szükségleteit, amikre a szolgáltatásnak reagálnia kell (akadálymentesség, szállítás, gondozás stb).
  5. Értesítés a beköltözés időpontjáról, megállapodás megkötése. A teljes folyamat 3-4 hetet vesz igénybe. Az első beköltözésre várhatóan 2024. januárjától kerülhet sor.

A várható térítési díj két részből áll: lakhatási költség és az igénybe vett szolgáltatások díja. A lakhatási költség 2024. első félévében becsült rezsi-önköltség alapján kerül meghatározásra: egyszemélyes szoba esetén 40.000 Ft/hó, kétszemélyes szoba esetén 25.000 Ft/fő/hó. A támogató szolgálat által biztosított szállítási költség 75 Ft/km, míg a komplex szükségletfelmérés alapján igénybe vett további szolgáltatás költsége 0 Ft.

További kérdéseikkel keressenek minket a latasrehab@gmail.com e-mail címen.

Várjuk megkeresésüket!

Németh Márta